ZO zit het met voeding en het prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Bij het prikkelbare-darmsyndroom heeft u langdurig last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die meestal optreden als er voedsel passeert. Tevens kunt u last hebben van winderigheid, afwisselend verstopping of dunne ontlasting, een opgezette buik of slijm bij de ontlasting. De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen. 

Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden, kunnen de klachten afnemen. Behalve deze aanpassingen kan het ook zinvol zijn om de bacteriën die in de darmen leven te beïnvloeden.

Het immuunsysteem

Het menselijk lichaam probeert continu ziekteverwekkers te verhinderen het lichaam binnen te dringen. Als eerste zijn daarvoor diverse natuurlijke barrières beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de huid, die ondoordringbaar is voor ziekteverwekkers. En in de maag schakelt het maagzuur door zijn zuurgraad de meeste boosdoeners uit. Verder vormen de trilharen in de luchtwegen en de slijmvliezen in de mond- en neusholte een natuurlijke barrière. De weerstand van het lichaam wordt voor ongeveer 50% gevormd door het immuunsysteem in de darm. Dat is ook niet zo vreemd want de darm staat in open verbinding met de buitenwereld en heeft een enorm oppervlak.

Het darmslijmvlies vervult een belangrijke beschermende functie in de darm. Het zorgt ervoor dat het darmoppervlak wel nutriënten doorlaat, maar geen bacteriën. Dit wordt de barrièrefunctie van de darm genoemd. Tot slot speelt een gezonde darmflora een belangrijke rol in de afweer van de darm.

Darmflora en spijsvertering

Het menselijk lichaam leeft samen (in symbiose) met de bacteriën die zich in de darmen bevinden. Dat zijn er ongeveer 100.000 miljard. De bacteriën zijn afkomstig van meer dan 1000 bacteriestammen, afkomstig van verschillende bacteriesoorten. Deze verzameling goede en slechte bacteriën noemen we de darmflora. Een goede darmflora is belangrijk voor de gezondheid. De darmbacteriën vormen samen met de darmwand een onmisbare verdediging tegen de buitenwereld en zijn van belang bij het immuunsysteem, de spijsvertering en de stoelgang. Een voeding met voldoende voedingsvezels is gunstig voor de darmflora. De meeste vezels zijn namelijk voedsel voor de darmbacteriën. Deze vezels worden ook wel PREbiotica genoemd. Ook PRObiotica kunnen de darmflora gunstig beïnvloeden.